Filmperlefestivalen 19. - 26. juni

Filmperler på årets filmperlefestival:

19. juni kl 1800
BELLE
2t 2min, 9 år

BELLE handler om den ensomme tenåringsjenta Suzu, som en dag kommer over den virtuelle verden “U” - en verden med over 5 milliarder brukere. Her er hun ikke Suzu lenger, men BELLE, en verdensberømt sanger med over 200 millioner følgere! I “U” finner Suzu tilbake sin livsglede - her tør hun å være seg selv, hun føler seg fri, og hun begynner å føle på en tilhørighet som hun har manglet i den virkelige verden. BELLE tar oss med inn i et magisk og altoppslukende univers, og skildrer hvordan vennskap, kjærlighet og tilhørighet går på tvers av det virkelige liv og livet online.

BELLE har mottatt fantastiske kritikker og trollbundet kritikere og publikum verden over. 

 

19. juni kl 2100
PARIS: EN KJÆRLIGHETSHISTORIE
1t 45min, 15 år

Émilie møter Camille, som er interessert i Nora, som en dag møter på Amber. Tre kvinner og en mann redefinerer hva moderne kjærlighet er - de er venner, noen ganger elskere og ofte begge deler. 

Tre unge kvinner og en ung mann er samlet i en kjærlighetshistorie regissert av Jacques Audiard, som blant annet har laget 'Profeten' og 'Rust og bein', samt Cannes-vinneren 'Dheepan'.

Noémie Merlant fra 'Portrait of A Lady On Fire' spiller en av hovedrollene, og Celine Sciamma som laget Portrait of A Lady On Fire har skrevet manus til filmen sammen med Audiard og Léa Mysius. 

 

20. juni kl 1930
DRIVE MY CAR
2t 59min, 12 år

Regissør og skuespiller Yusuke Kafuku er i dyp sorg, men tar likevel på seg et teateroppdrag i Hiroshima. Her blir han konfrontert med sine indre demoner, og en uventet relasjon oppstår med den nye sjåføren på deres lange kjøreturer i en knallrød Saab 900. Drive My Car er en vakker og stemningsfull fortelling om selve livet.

Den kritikerroste filmen fikk Oscar for beste fremmedspråklige film (i konkurranse med "vår egen" Verdens verste menneske), og var blant favorittene til fjorårets Gullpalme i Cannes. Der vant den både prisen for beste manus og kritikerprisen.  

Filmen er basert på en novelle fra boka Menn uten kvinner av Haruki Murakami.

 

21. juni kl 2030
CHIARA - MAFIAENS DATTER
2t 1min, 12 år

15 år gamle Chiara feirer sin søsters 18-årsdag sammen med storfamilien. De er samlet til fest og stemningen er god. Utover kvelden begynner imidlertid Chiara å ane at noe er galt, og når en bombe går av i faren Claudios bil, blir tilværelsen snudd fullstendig på hodet. Uten å si noe til barna, går Claudio i dekning på ukjent sted, og når Chiara bestemmer seg for å spore ham opp, blir det starten på en reise gjennom Calabrias kriminelle underverden, som skal gi henne en helt ny forståelse av både faren og familien.

CHIARA er et spennende og troverdig drama som skildrer organisert kriminalitet gjennom øynene til en tenåring. Når Chiara finner ut hva familien har skjult, må velge om hun skal følge familien inn i et liv med kriminalitet eller gå en egen vei. 

 

22. juni kl 2000
FRIDA KAHLO - KUNST PÅ LERRET
1t 30min

Denne dokumentaren tar oss med på en reise gjennom livet til et av de første og mest urbredte kvinnelige ikonene. Kahlo brukte lerretet som et speil og portretterte seg selv gjennom et turbulent og tidvis tragisk liv. Gjennom intervjuer og Kahlos egne ord blir vi bedre kjent med kunstneren og at hennes liv bestod av mye mer enn bare tragedier.

Dokumentaren tar oss med på store utstillinger og byr på samtaler med anerkjente Kahlo-eksperter.

Vi tror kanskje at vi allerede kjenner Frida Kahlo – blomsterkroner, definerte øyenbryn og nasjonale klær er noe vi alle forbinder med henne, men hva ligger under overflaten hos den utrolige lidenskapelige kvinnen?

 

23. juni kl 2100
OLD HENRY
1t 39min, 15 år

Bonden Henry (Tim Blake Nelson) finner en skuddskadet rytter med en veske full av penger ved gården i Oklahoma, der han bor sammen med tenåringssønnen Wyatt (Gavin Lewis). Han innser raskt at noen vil komme på leting etter både mannen og pengene, men tar likevel Curry (Scott Haze) inn i huset for å gi ham livreddende pleie. Like etter kommer det sant nok tre tvilsomme menn ridende over åsen ved gården, ledet av Ketchum (Stephen Dorff). De aner at Henry lyver om at han ikke har sett Curry, men istedenfor å fyre løs, trekker de seg midlertidig tilbake. Det er nemlig noe ved gamle Henrys opptreden som antyder at han kanskje ikke bare er en ufarlig bonde på landsbygda. 

Motpolene av motivasjonene til karakterene utgjør en fantastisk dynamikk når det er Ketchum og hans skruppelløse råskap opp imot Henrys beskyttelsesinstinkt ovenfor seg selv og tenåringssønnen. 

Regissør Potsy Ponciroli har åpenbart studert de gamle mesterne, og drar med seg det beste i sin nyeste film. Med han har han samlet Tim Blake Nelson («O Brother, Where Art Thou?», «The Ballad of Buster Scruggs») og Stepen Dorff («Blade», «True Detective»). 

 

24. juni kl 1900
DELICIEUX - KULINARISK KINO 
1t 53min, anbefalt voksne

Vi befinner oss i Frankrike på 1700-tallet. Ved begynnelsen av den franske revolusjonen er gastronomi fortsatt et privilegium for aristokratene. Når den talentfulle kokken Manceron blir avskjediget av hertugen av Chamfort, mister han interessen for matlaging. Tilbake i herregården hans får møtet med den mystiske Louise ham på beina igjen. Det viser seg at de begge med god grunn bærer sterk nag mot hertugen, men de deler også en interesse for mat. Sammen bestemmer de seg for å lage den aller første restauranten i Frankrike. Denne delikate og appetittvekkende filmen innkapsler skjønnheten i kjøkkenet, enten det er å skape eller konsumere. Dette er en komedie som gjør narr av aristokratene og deres livsstil, hvor den virkelige stjernen i filmen er selve maten.

 

25. juni kl 1800
FILMTYVEN
1t 52min, 9 år

Virkeligheten er best på film, ifølge et gammelt ordtak blant filmnerdene – og det passer godt for hovedpersonen i årets åpningsfilm, den gløgge 9-åringen Samay. Han bor sammen med foreldrene under enkle kår, men er ikke helt som de andre gutta i gjengen. Én dag er han så heldig å bli venn med den loslitte kinomaskinisten Fazal, som jobber på kinoen Samay ofte rømmer til. Med litt overtalelse får Samay æren av å bli den nye assistenten i maskinrommet. For Samay er det en drøm å få bli kjent med magien ved å sette 35mm-filmen i maskinen, og se lyset gå på i salen gjennom luken – scener som tidligere er udødeliggjort i den italienske klassikeren Cinema Paradiso.

For alle som elsker film- og kinokultur er denne filmen et utrolig vakkert kjærlighetsbrev som sjarmerer, begeistrer og trollbinder. Vi kan ikke annet enn la oss fryde over kjærligheten og energien den unge Samaya investerer i kampen for å komme seg inn i maskinrommet. Historien er effektivt fortalt, med strålende produksjonskvaliteter i alle ledd, og med en fantastisk skuespillerprestasjon av gutten i hovedrollen. Regissøren selv, Pan Nalin, er en selvlært nestor i indisk film, kjent blant annet for filmene Angry Indian Godesses (2015) og Samsara (2001).

Filmen feirer tilbakekomsten og gleden ved å se mesterlige filmopplevelser på kinoene med høy stemning og fulle saler. "Filmtyven" en ren gavepakke til filmopplevelsen. Vi gleder oss til å presentere den for dere.

 

26. juni kl 1900
GRANDMOTHER
1t 34min, 12 år

Når en selvdestruktiv tenåring blir suspendert fra skolen og bedt om å ta vare på sin frekke og alkoholiserte bestemor som en straff, snur den vanvittige tiden de tilbringer sammen livet deres på hodet.

OSCAR NOMINERTE CHARLOTTE RAMPLING GJØR EN FANTASTISK PRESTASJON!

Sam (George Ferrier) er rebelsk over tanken på å gi fra seg sitt eget rom til bestemoren Ruth (Charlotte Rampling) han aldri har kjent. Han har heller ingen ønske om å ta vare på henne, noe han nå blir bedt om å gjøre. Alikevel finner både Ruth og Sam raskt ut at de deler en felles mørk oppfatning av livet, noe som fører til at de knytter et sterkt bånd, noe ingen av dem hadde sett for seg. 

Dialogen mellom Sam og Ruth er utrolig bra skrevet, og man begynner sakte men sikkert å bli kjent med karakterene mens de blir kjent med hverandre utover filmen. 

Dette er den første spillefilmen Matthew Saville har regissert. Hans arbeid har bestått av å regissere to kortfilmer og selv spilt i en rekke filmer. Hans arbeid har oftere bestått av mørk humor ovenfor sentimentale verk slik som dette, men presterer fremdeles på et høyt nivå. Han har en god forståelse av hvordan man bygger en karakter, men også atmosfæren av landsbygden i New Zealand. Cinematografien er utrolig vakkert og en av filmens sterkeste sider. Bautaen i filmen blir fremdeles Charlotte Rampling som gjør en fantastisk gripende rolle som Ruth. 

Publisert
20. juni 2022
Skrevet av