Pot-au-feu - Veien til hjertet

Om filmen

Originaltittel: The Pot au feu

Premiere: 2024-03-22

Varighet: 2t 15min

Sjanger: Drama

Aldersgrense: 6

Originalspråk: Fransk

Regissør: Tran Anh Hung

«Tidenes matfilm. Ustoppelig kulinarisk! En opplagt publikumsvinner.» - Montages. I ein film som vil fenge både matelskaren og romantikaren møter vi kokkane Dodin Bouffant og Eugéne i deiras kulinariske samarbeid på eit gods i Sør-Frankrike på slutten av 1800-talet – og i deiras årelange kjærleik til kvarandre.

Frankrike i 1885. Eugénie jobba som kokk for den berømte restauranteigaren Dodin i 20 år. Ho sjåast på som utmerka på sitt felt. I løpet av åra, fordi Eugénie og Dodin brukte mykje tid på kjøkenet saman, oppstod det følelsar mellom dei. Deiras felles kjærleik til mat har skapt unike, deilege og utsøkte rettar som er utan sidestykke og tiltrekk seg mange spisegjestar frå heile verda. Frileikselskande Eugénie ønska eigentleg aldri å gifte seg med Dodin. Då bestemte Dodin seg for å lage mat til si elskede for fyrste gong. Pierre Gagnaire, ein av Frankrikes leiande og mest kjende mesterkokk med 14 Michelinstjernar og kåra til verdas beste kokk, var kulinarisk chef under innspelinga. Pot-au-feu – Veien til hjertet handlar om den renommerte kokken Dodin Bouffant som i eit idyllisk, landleg Sør-Frankrike på slutten av 1800-tallet lagar dei mest utrulege rettar for seg sjølv og gjester frå det øvre samfunnslag. Med seg på laget har han kokka Eugénie (spela av Juliette Binoche) som han har jobba saman med i over tjue år på godset der dei båe også bur. Dodins og Eugénies forhold er vel og merke ikkje berre kollegialt, og det viser seg tidleg i filmen at Dodin har fridd til Eugénie fleire gonger og fått nei samtlege gonger. Eugénes avsler tilsynelatande frieria for å bevare det profesjonelle, kulinariske samarbeidet som dei to har bygga opp og oppretthaldt over åra, sjølv om vi anar ein stor kjærleik mellom dei to hovudpersonane frå heilt tidleg i filmen. Samstundes viser det seg at Eugéne har helseutfordringar som lett kan kome til å komplisere både matlaginga og forholdet. Filmen byr på fargerike, lyse scener der dei to kokkane lagar eit stort utval av franske retter saman med to unge kokkelærlingar. I åpningssekvensen får vi sjå heile matlaginga uavbrote på kjøkenet på godset – frå tilbereding og heilt fram til servering – medan kokkane svingar seg mellom kasserollane og fjølene i noke som minner om ein koreografert dans. Dette er definitivt filmen for matelskare, men under dei mange matlagingssekvensane kviler det også ei stor kjærleikshistorie, nemleg den mellom Eugéne og Dodin. Pot-au-feu – Veien til hjertet er ein romantisk, stillferdig og varm film om kjærleik mellom to personar som har jobba og laga mat saman sie om sie i mange, mange år. Det er også noke mystisk ved måten filmen tar seg tid til å vise alt i matlaginga ned til minste detalj – ein mystikk som kanskje også er beskrivande for kjærleiken Eugéne og Dodin deler med kvarandre. REGISSØR Tran Anh Hung er ein fransk-vietnamesisk manusforfattar og filmregissør. Han vart fødd i Vietnam, men emigrerte til Frankrike som tolvåring. Etter å ha regissert fleire kortfilmar, debuterte han med si første spelefilm i 1993, dramaet Duften av grønn papaya om morgenen, som ble nominert til Oscar for beste utanlandske film og vann to priser under filmfestivalen i Cannes. Seinare har han blant anna regissert dei kritikerroste filmane Cyclo og Norwegian Wood. Pot-au-feu – Veien til hjertet er Hungs syvende spillefilm.